Qui som

Haiku
Nu s’enmiralla
sigui sol, sigui núvol.
Toca i calla.

El Grup Zen Manresa Sanbo

forma part de la sangha del 

Grup Zen de Catalunya i Balears (www.zen.cat).

 

Berta Meneses Cho-Sui-An  és la mestra Zen, reconeguda a Kamakura (Japó), l’any 1993, per Kubota Ji´un Roshi, i el 1998 per Ana M. Schlüter Kiun-An, amb el nom de Cho-Sui-An.

Es practica Zen d’acord amb la línia Zen dels seus fundadors.

Berta Meneses

  

A Espanya aquesta línia ha estat transmesa gràcies al P. Enomiya Lassalle SJ. i Anna Mª Schlüter.

“Sanbô” literalment significa “tres tresors”: Buda, Dharma i Sangha.

Sanbô-Zen és una fundació religiosa Zen-Budista (shûkyô-HoJin) iniciada per Yasutani Roshi Haku’un el 8 de gener 1954, amb el nom de Sanbô Kyodan. El llinatge de l’escola Sanbô-Kyôdan, que és un zen laic, convina elements de les tradicions Soto i Rinzai, i la seva seu és a Kamakura (Japó).

El caràcter bàsic de l’organització Sanbô-Zen és de la línia Soto Zen. Però, seguint la tradició derivada de HARADA Sogaku Roshi, la Sanbô-Zen integra el mètode d’estudi del koan, per tal de portar als seus estudiants de manera efectiva a la realització del seu veritable ésser.

LLinatge: Harada, Yasutani, Yamada

 

Harada

HARADA Dai’un
[nuvol gran]

Harada Daiun Sogaku (1871-1961), va ser abat i mestre Zen del monestir Hosshinji/Obama, de la branca Zen Soto. Va completar la seva formació amb el mestre Zen Rinzai Dokutan Soan, abat del Nanzenji/Kyoto, ajuntant així ambdues tradicions Soto i Rinzai.

El 1970, es va construir el San’un Zendo, dojo central de la Sanbô-Zen. San’un significa “tres núvols”, que representa els tres mestres Zen del mateix llinatge:

Yasutani

Yamada

Resultat d'imatges de kubota ji'un

YASUTANI Haku’un
[nuvol blanc]

YAMADA Ko’un
[nuvol que llaura]

KUBOTA

JI’un

Yamada Ryoun

YAMADA

Ryôun Roshi

Gènesi de la Sanbô-Kyodan

  • El primer abat Yasutani Roshi, nascut el 5 de gener de 1885 a la ciutat de Shimizu, prefectura de Shizuoka, Japó. Va ser deixeble de HARADA Sogaku Roshi (1871-1961), i va arribar a ser un dels seus successors dharma. L’any 1954 va fundar l’Escola Zen SANBÔ-KYÔDAN.
  • El segon abat, YAMADA Koun Roshi, va néixer a la ciutat de Nihonmatsu, Fukushima Prefecture, Japó, el 18 de març 1907. Morí 1989. Deixeble de HARADA Sogaku Roshi. En 1970 va ser nomenat president de la Kyodan.
  • El Tercer Abat KUBOTA Ji’un Roshi, va néixer a Tòquio el 1932, deixeble de Yasutani Roshi el 1949, i després de YAMADA Koun Roshi .. Va ser nomenat successor Dharma de YAMADA Koun Roshi el 1985.
  • El quart Abat YAMADA Ryôun Roshi va néixer el 1940 a Manxúria, i va esdevenir deixeble de Yasutani Roshi i després de YAMADA Koun Roshi. Es va fer càrrec d’Abad del Sanbô-Zen a l’octubre de 2004.